Technik technologii żywności wykonuje swoją pracę w zakładach przetwórstwa spożywczego. To osoba, która nadzoruje proces produkcji żywności, dba o jej bezpieczeństwo, jakość i autentyczność. Praca technologa to także przygotowywanie receptur, udoskonalanie i wdrażanie nowych technologii, opracowywanie i kontrola norm jakości, znajomość i stosowanie przepisów prawa żywnościowego. Jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem oraz wytwarzaniem żywności wysokiej jakości, jesteś kreatywny i operatywny w działaniu, masz wyobraźnię i zmysł estetyczny, to zawód stworzony dla Ciebie.
Podczas trwania nauki:
Uczniowie zdają dwa egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Dodatkowo w ramach innowacji pedagogicznej „psychodietetyka” zdobędziesz wiedzę z obszaru psychologii żywienia i dietetyki.
Po zakończeniu nauki technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- organizowania produkcji żywności,
- wytwarzania produktów spożywczych,
- kontrolowania i oceniania jakości żywności,
- nadzorowania pracowników produkcji,
- magazynowania żywności,
- wykonywania specjalistycznych analiz surowców, półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych.
Perspektywy zawodowe:
Absolwent może kontynuować naukę na studiach wyższych ze szczególnym uwzględnieniem wydziałów technologii żywności, dietetyka, towaroznawstwo.
Zdobyta wiedza i umiejętności stanowią podstawę do zatrudnienia w:
- nowoczesnych zakładach przemysłu spożywczego, wyposażonego w zautomatyzowane linie produkcyjne,
- w instytucjach prowadzących badania i ocenę żywności – laboratoriach jakości żywności, sanepidzie,
- w placówkach zajmujących się przechowaniem i handlem żywnością.
Absolwenci mogą także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie przetwórstwa, przechowania i handlu żywnością oraz usług gastronomicznych.
Strona w przygotowaniu...