Przejdź do wersji zoptymalizowanej dla osób niewidzących i słabowidzących
Góra
Menu górne
Menu prawe
Treść główna
Dół strony

technikum technologii żywności

 

Technik technologii żywności wykonuje swoją pracę w zakładach przetwórstwa spożywczego. To osoba, która nadzoruje proces produkcji żywności, dba o jej bezpieczeństwo, jakość i autentyczność. Praca technologa to także przygotowywanie receptur, udoskonalanie i wdrażanie nowych technologii, opracowywanie i kontrola norm jakości, znajomość i stosowanie przepisów prawa żywnościowego. Jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem oraz  wytwarzaniem żywności wysokiej jakości, jesteś kreatywny i operatywny w działaniu, masz wyobraźnię i zmysł estetyczny, to zawód stworzony dla Ciebie.

Podczas trwania nauki:

Uczniowie zdają dwa egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe:

 

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

SPC.07. Organizacja i  nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

 

Dodatkowo w ramach innowacji pedagogicznej „psychodietetyka” zdobędziesz wiedzę z obszaru psychologii żywienia i dietetyki.

Po zakończeniu nauki technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

- organizowania produkcji żywności,

- wytwarzania produktów spożywczych,

- kontrolowania i oceniania jakości żywności,

- nadzorowania pracowników produkcji,

- magazynowania żywności,

- wykonywania specjalistycznych analiz surowców, półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych.

Perspektywy zawodowe:

Absolwent może kontynuować naukę na studiach wyższych ze szczególnym uwzględnieniem wydziałów technologii żywności, dietetyka, towaroznawstwo.

Zdobyta wiedza i umiejętności stanowią podstawę do zatrudnienia w:

- nowoczesnych zakładach przemysłu spożywczego, wyposażonego w zautomatyzowane linie produkcyjne,

- w instytucjach prowadzących badania i ocenę żywności – laboratoriach jakości żywności, sanepidzie,

-  w placówkach zajmujących się przechowaniem i handlem żywnością.

Absolwenci mogą także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie przetwórstwa, przechowania i handlu żywnością oraz usług gastronomicznych.

Strona w przygotowaniu...

Katarzyna Rubys
  • Maciosotf
  • Paweł Nowak
  • Erasmus
  • Harmanice
  • Masfrost
  • Modernizacja kształcenia zawodowego
  • PNWM
  • Szkoła bez przemocy
  • Comenius
  • Szkoła z klasą
  • Szkoła współpracy
  • UP Wrocław
  • Uniwersytet wrocławski
  • PWSZ Nysa
  • Wiarygodna szkoła
Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Hipolita Cegielskiego w Ziębicach, Wojska Polskiego 3, 57-220 Ziębice, pow. ząbkowicki, woj. dolnośląskie

projekt i hosting: INTERmedi@  |  zarządzane przez:CMS - FSI
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności.
Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij